Sammanfattning
Projektet Kvalitetsregister för lärande och kvalitetsutveckling genom- fördes i samverkan mellan Västerås stad, Eskilstuna kommun och akademin för Hälsa, vård och välfärd Mälardalens högskola inom ramen för Mälardalens Kompetenscentrum för Hälsa och Välfärd.
Projektets syfte har varit att ta fram och undersöka en modell för kontinuerligt lärande och verksamhets- och kvalitetsutveckling inom kommunal vård och omsorg. Projektet omfattar kvalitetsregister Senior alert och BPSD-registret. Genom litteraturstudier, intervjuer med framgångsrika verksamheter som har använt dessa register, workshop med en expertgrupp med kunskaper om registren samt pilotförsök har en lärmodell utvecklats och prövats. Lärmodellen består av 10 framgångsfaktorer.
Ledarskap
Teamarbete
Ansvar
Personcentrerad vård/omsorg
Värdegrund
Stödjande strukturer
Reflekterande kommunikation
Målbild
Kunskap om nuläget
Resultat och uppföljning
Lärdomar av projektet är att organisationer behöver arbeta strategiskt och ta vara på sina egna framgångsrika verksamheter genom att skapa förutsättningar för lärande. Organisationer behöver skapa och behålla sina egna ”stödjande strukturer” för att stödja kvalitets- utveckling inom verksamheterna och på alla nivåer inom organisationen. Genom införandet av kvalitetsregister har kunskaps- behovet om preventivt arbetssätt och förbättringskunskap blivit tydligt. Verksamheter behöver ta vara på den kunskap som erbjuds via olika aktörer som arbetar med kvalitetsutveckling inom äldre- omsorgen, men utbildningsansvaret kan inte i längden, ligga på de enskilda verksamheterna. Aktörer för utbildning, vård och omsorg behöver diskutera hur kunskaper hos undersköterskorna kan in- hämtas. Utbildningsaktörer behöver ta sitt ansvar och organisationer behöver ge stöd till sina verksamheter för att arbeta preventivt utifrån kvalitetsregister.
Projektets resultat visar tydligt vilka omfattande ansträngningar chefer lägger på att driva arbetet med kvalitetsregister. Det är därför viktigt att organisationer skapar lämpliga styrmedel för att belöna och uppmuntra ett långsiktigt hållbart arbete med att bedriva hög- kvalitativ och patientsäker vård och omsorg inom den kommunala vården och omsorgen.