Sammanfattning Förväntningsgapet
Datum: 2013-01-18
Nivå: Kandidatuppsats i företagsekonomi FÖA300, 15 hp.
Institution: Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling, HST, Mälardalens högskola
Författare: Mikaela Påhlman Rebecca Siigur
9 februari 1990 3 Maj 1991
Titel: Förväntningsgapet – De mindre aktiebolagens syn på revisorns uppgift
Handledare: Ulla Pettersson
Nyckelord: Förväntningsgap, revisor, revision
Frågeställning: Inom vilka områden uppkommer ett förväntningsgap mellan mindre aktiebolag och deras revisor?
Vad orsakar förväntningsgapet mellan de mindre aktiebolagen och revisorn?
Syfte: Syftet med uppsatsen är att beskriva vad som ingår i revision och vad revisorns roll är och att redogöra för vad företagen förväntar sig av revisionen och revisorn. Syftet är vidare att jämföra dessa för att undersöka inom vilka områden förväntningsgapet uppkommer mellan mindre aktiebolag och deras revisorer och vad detta förväntningsgap beror på.
Metod: Studien var av undersökande karaktär och baserades på fyra kvalitativa intervjuer med mindre aktiebolag. Studien inriktas på att undersöka förväntningsgapet inom följande områden; redovisnings- och förvaltningsrevision, revisionsberättelsen, kommunikation och rådgivning. Insamling av information har gjorts successivt under arbetet med uppsatsen. Detta har skett genom att leta efter information i vetenskapliga artiklar, litteratur och databaser.
Slutsats: Studien visade att förväntningsgapet inte uppkommer gällande områdena redovisnings- och förvaltningsrevision för något av företagen. Inom dessa områden fann vi ingenting som orsakar ett förväntningsgap. Gällande revisionsberättelsen uppkommer inget förväntningsgap och orsakas inget förväntningsgap för tre av fyra företag. I ett företag är revisionsberättelsen en bidragande orsak till företagets förväntningsgap. Vi fann att förväntningsgapet mellan företagen och revisorn främst uppkommer och orsakas gällande bristande kommunikation och förväntad rådgivning.
2013. , p. 33