Syftet med denna studie var att utvärdera lärande och utveckling i mötesplatser där Mälardalens högskola har samarbetat med Eskilstuna kommun och Västerås stad. Studiens fokusområden var två sådana mötesplatser, Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och Utvärderingsverkstäder (UV).
Teorier och ansatser om deltagarorienterad forskning och organisatoriskt handlande användes som inspirationskällor och referensram. Det finns olika inslag från olika utvärderingsmodeller, men det finns ett genomgående lärande perspektiv, från formulering av syfte och utvärderingsfrågor till avslutande rekommendationer i utvärderingen. Både intervjuer och enkäter användes för datainsamling. Studenter, handledare och lärare avseende VFU inom socionomprogrammet med inriktning mot missbruk, ohälsa och rehabilitering, samt deltagare och dess chefer avseende UV intervjuades. Enbart utexaminerade studenter svarade på enkätfrågor om VFU.
Resultaten visar att det finns en betydande nöjdhet med VFU och UV som mötesplatser där regionala aktörer samarbetar. Mötesplatser ansågs bidra till både individuellt och organisatoriskt lärande. Ett antal områden identifierades för vidare förbättrings- och utvecklingsarbete.