Arbetslös - möjligheter på arbetsförmedlingen i Norberg, är en utvärdering av arbetsförmedlingen i Norberg. Syftet är att utifrån kvalitativa intervjuer undersöka och studera hur kunderna - det vill säga arbetssökande, arbetsgivare och Norbergs kommun upplever kontakten med arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlarnas syn på sitt arbete som handläggare belyses utifrån intervjuer med arbetsförmedlingens personal.
För att ge en bredare bild och visa på alternativa arbetsmetoder redovisas även en intervju med en forskare i Bergslagen. På ett översiktligt sätt beskrivs kortfattat hur den omgivande miljön på lokal, regional och central nivå (kontexten) sätter ramar för och påverkar den lokala arbetsförmedlingens verksamhet i Norberg. Organisationsteorin om gräsrotsbyråkrater används både för att beskriva och tolka arbetsförmedlarnas arbete. Analogt används bl.a. en viss socialpsykologisk teori – symbolisk interaktionism – för att förstå de arbetssökandes situation och reaktioner.
Analysen visar att de arbetssökande som är intervjuade är fast förankrade i Bergslagen. De har idéer och tankar om vad de vill göra i framtiden men behöver ytterligare stöd för sin fortsatta utveckling. De administrativa rutinerna på arbetsförmedlingen fungerar väl gentemot företag på orten. Det behövs däremot mer uppsökande verksamhet, bättre stöd till de arbetssökande för att ta tillvara deras egna idéer och fler mötesplatser där alla möjligheter tas tillvara.