Samarbete bygger kvalitet i förskolan: Gemensamma och individuella strategier för att organisera, planera och leda ett systematiskt kvalitetsarbete
2022 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (Two Years)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syfte: Syftet med studien är att undersöka och skapa en större förståelse för hur systematiskt kvalitetsarbete genomförs av ett antal förskolerektorer- och förskollärare med en utgångspunkt i respektive professionsuppdrag. I fokus är gemensamma och individuella sätt att organisera, planera och leda ett systematiskt kvalitetsarbete för att synliggöra samarbete, ansvarsfördelning samt strukturer.
Teori: Socialkonstruktivistiskt perspektiv och Organisationsteori.
Metod: En kvalitativ metod i form av semistrukturerade intervjuer användes. Sammanlagt intervjuades 11 rektorer och 8 förskollärare. Samtliga har en längre erfarenhetsbakgrund inom förskolan, <10 år.
Resultat: Samtliga informanter har strukturer och utarbetade arbetssätt för sitt systematiska kvalitetsarbete, men med olika tillvägagångssätt. Resultatet visade på flera svårigheter inom kvalitetsarbetet, både i genomförande, tolkning och analysarbete. Resultatet visade också på betydelsen av väl fungerande samarbetsstrukturer, framför allt inom arbetslaget men även mellan arbetslaget och förskolans rektor.
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 60
Keywords [sv]
Systematiskt kvalitetsarbete, Systematic quality work, early childhood education, Organization, Leadership, Förskollärare, Rektor, Pedagogisk dokumentation, förskola
National Category
Didactics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:mdh:diva-59232OAI: oai:DiVA.org:mdh-59232DiVA, id: diva2:1674156
Subject / course
Education
Supervisors
Examiners
2022-07-052022-06-212022-07-05Bibliographically approved