Upplevelser av högläsning: En kvalitativ studie av hur lärare och elever i årskurs F-3 upplever högläsning som ett verktyg för inlärning
2021 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Experiences of Reading Aloud : A Qualitative Study of How Teachers and Students in Grade F-3 Experience Reading Aloud as a Tool for Learning (English)
Abstract [sv]
Med en kvalitativ ansats och semistrukturerade intervjuer har fyra lärare och 15 elever intervjuats om deras upplevelser av högläsning. Genom intervjuerna har vi fått en inblick i deras upplevelser av högläsningen, som ett verktyg för inlärning.Resultatet lyfter fram elevernas och lärarnas positiva inställning till högläsning. Slutsatsen av studien visar att högläsningens utrymme i undervisningen varierar beroende på lärarens kompetens. Eftersom forskning visar högläsningens fördelar och att lärarna anser att det inte alltid finns tid för högläsning, bör skolledningenlyfta högläsningen och erbjuda kompetensutveckling om högläsning, för att lärarna ska avsätta tid för högläsningen i undervisningen.
Place, publisher, year, edition, pages
2021. , p. 44
Series
LÄRARUTBILDNINGEN
Keywords [sv]
Boksamtal, F–3, högläsning i klassrummet, högläsning, högläsningsarbete, högläsningsböcker, läsförståelse genom högläsning.
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:mdh:diva-57085OAI: oai:DiVA.org:mdh-57085DiVA, id: diva2:1631964
Subject / course
Swedish
Supervisors
Examiners
Projects
utbildningsvetenskap2022-01-252022-01-252022-01-25Bibliographically approved