Bakgrund: Yrkesverksamma inom vård- och omsorg har en psykisk och fysiskt påfrestande arbetsmiljö, därtill finns en uppfattad skillnad i arbetsbelastning mellan låg- och högutbildade. En påfrestande arbetsmiljö och obalans i krav, kontroll och stöd, kan utgöra risker för ett hållbart arbetsliv. Detta har blivit mer märkbart under covid-19-pandemin.
Syfte: Syftet är att undersöka arbetsmiljö hos vård- och omsorgspersonal, om arbetsmiljön förändrats under covid-19, samt om det förekommer skillnader i arbetsmiljö baserat på utbildningsnivå.
Metod: För att besvara studiens syfte tillämpades en kvantitativ metod med en tvärsnittsdesign. Datainsamlingen genomfördes med hjälp av en digital enkätundersökning med ett urval som innefattade 99 respondenter. Data analyserades via SPSS med hjälp av frekvenstabeller och chi2-test.
Resultat: Resultatet visar att arbetsmiljön för vård- och omsorgspersonal är påfrestande, både psykiskt och fysiskt. 67,7 procent uppfattar arbetet som stimulerande och 45,5 procent uppfattar att de har en bra balans mellan återhämtning och arbetsbelastning. På grund av covid-19 ökade ansträngningen ytterligare. Det förekommer skillnader i uppfattad arbetsmiljö baserat på utbildningsnivå.
Slutsats: Slutsatserna är att vård- och omsorgspersonal uppfattar arbetet som fysiskt och psykiskt ansträngande, samt att ansträngningen ökat under covid-19. Mätningen indikerar även en tendens att vård- och omsorgspersonal med lägre utbildningsnivå uppfattar en högre arbetsbelastning en de med en hög utbildningsnivå.
Nyckelord: Arbetsmiljö, covid-19, folkhälsovetenskap, vård- och omsorgspersonal.
2021. , p. 33