Lättläst - för alla?
2008 (Swedish)Student thesis
Abstract [sv]
Uppsatsens titel:
Lättläst – för alla?
Key words:
Easy-to-Read (Lättläst), Printed matter (Trycksak), Readability (Läsbarhet), Legibility (Läslighet), Reading value (Läsvärde).
Syfte:
Vårt syfte med examensarbetet var att med text och layout framställa ett lättläst material, i tryckt form, anpassat till målgruppen.
Frågeställningar:
Går det att framställa ett lättläst och tydligt informationsmaterial som fungerar för alla?
Om det inte går att framställa ett informationsmaterial som fungerar för alla, behövs i stället olika versioner för att alla ska förstå? I så fall hur många versioner?
Hur ska materialet anpassas till målgruppen när det gäller språkutformning och layout?
Teori:
Vårt arbetssätt följde den hermeneutiska spiralen. Vi gick från förförståelse och tolkning genom litteratursökning, tidigare forskning och analysering av material och målgrupp, till erfarenheter genom utprovningar. Därefter reviderade vi materialet och vidgade förståelsen genom nya utprovningar och fick återigen ny erfarenhet. Vi fick på så sätt påtaglig kunskap om målgruppens krav och behov.
Metod:
Vi valde att arbeta både kvantitativt och kvalitativt, genom att utföra enkätundersökning samt intervju. Vi använde oss av båda tillvägagångssätten eftersom de kompletterade varandra. De metoder som vi använde oss av var litteratursökning, analysering av material samt målgruppsanalys (intervju- och enkätmetodik). Vi arbetade efter en iterativ metod, det vill säga fortlöpande utprovningar. Under utprovningarna använde vi "tänka högt"-metoden, prestationstest samt synpunkter från experter.
Slutsats:
Vår slutsats var att det gick att framställa ett lättläst och tydligt informationsmaterial som fungerade för alla i vår målgrupp, oavsett ålder, kön och bakgrund. Genom utprovningarna framkom det att samtliga av testpersonerna föredrog vår lättlästa version och ingen ansåg att texten var för lätt. Tvärtom var alla positiva till förändringarna i materialet eftersom de förstod informationen och tyckte att innehållet var relevant. Vi skapade ett lättläst material genom att till exempel använda konkreta ord, korta meningar utan bisatser, ordförklaringar, luftig layout samt överskådligt innehåll med tydliga och kortfattade rubriker.
Place, publisher, year, edition, pages
Eskilstuna, 2008. , p. 67
Keywords
Easy-to-Read, Printed matter, Readability, Legibility, Reading value
Keywords
Lättläst, Trycksak, Läsbarhet, Läslighet, Läsvärde
Identifiers
URN: urn:nbn:se:mdh:diva-4358OAI: oai:DiVA.org:mdh-4358DiVA, id: diva2:126899
Presentation
(English)
Uppsok
2009-01-212008-11-252009-01-21Bibliographically approved