Revidering av bedömningsblankett och formulär i verksamhetsförlagd utbildning (VFU) påbörjades i samband med att Sjuksköterskeprogrammet vid Mälardalens högskola ändrades. Arbete pågick parallellt vid akademin att forma kursplaner med tydliga lärandemål i enlighet med Bolognaprocessen vilket fick betydelse för revideringen.
Utvärderingar vid vår sjuksköterskeutbildning samt aktuell litteratur visade att otydlighet i bedömningsdokument kan leda till osaklig och subjektiv bedömning av student i VFU. Tydlighet och kommunicerbarhet genom förankring i ämne och omvårdnadsarbete framkom som önskemål för ett fungerande bedömningsinstrument från både handledare och lärare.
Målet med arbetet var att bedömningsinstrumentet skulle vara samstämmigt med Högskoleförordningen, lärandemålen i utbildningsplan, kursplaner för verksamhetsförlagd utbildning samt Socialstyrelsens Kompetensbeskrivning för legitimerad sjuksköterska. Förtydligande av bedömningskriterierna och att kunna kommunicera kring hur och vad studenterna bedöms i under verksamhetsförlagd utbildning var centralt i arbetet.
Vårt dåvarande bedömningsinstrument hade sin utgångspunkt i SUCNET-formuläret (Sahlgrenska University Nursing Education Assessment Tool). I reviderinsarbetet hämtade vi främst inspiration från SUCNET-formuläret vilket utvärderats vid Karolinska Institutet samt AssCE-formuläret (Assessment of Clinical Education).
Det revideradebedömningsinstrumentet utformades i tre delar; manual, bedömnings- och skattningsformulär. Manualen riktar sig till handledare och student med fakta och information om bedömning, samt anvisningar för bedömningsprocessen. I bedömningsformuläret görs sammanfattning av halvtids- och slutbedömning och i skattningsformuläret skattas studentens kunskaper enligt angivna bedömningskriterier. Bedömningskriterierna har direkt utgångspunkt i aktuell kursplans lärandemål. Dessa har brutits ner och strukturerats i kunskapsformerna kunskap och förståelse, färdighet och förmåga, värderingsförmåga och förhållningssätt. Kompetensbeskrivning för legitimerad sjuksköterska bidrog till viktiga aspekter för vilken kunskap en sjuksköterska behöver. För tydlighet i bedömningen ska studenten uppfylla alla kriterier helt vid slutbedömning, för att erhålla fullgjord VFU. Bedömningen utgör delunderlag för betyg i aktuell kurs. Bedömningskriterierna är utformade för de tre nivåerna i utbildningen.
Utvärderingar visar bl a att instrumentet används av studenter och handledare för att strategiskt planera uppfyllande av lärandemålen. För handledarna upplevs bedömningskriterierna tydliga när det gäller att bedöma studentens kunskaper. De olika kunskapsformerna ger en nyanserad bedömning med olika utgångspunkter för samma lärande- och omvårdnadssituation. Bedömningssamtalen blir ett tillfälle för reflektion och lärande för studenten förutom den bedömning som erhålls.
Skattningsformulär är hittills framtaget för årskurs 1 och 2. Arbete pågår med årskurs 3 och kommer att användas första gången våren 2012.
2011.
Verksamhetsförlagd utbildning i högskolans vårdutbildningar. Svensk sjuksköterskeförening. Västerås 16-17 november 2011.