Idag är stress ett stort problem som hotar människans hälsa. Allt fler skolbarn drabbas av stress och mår dåligt av det. Syftet med vårt examensarbete är att få en bättre förståelse och kunskap om barns stress. Därför har vi valt att göra en undersökning för att se hur eleverna upplever sin arbetssituation och arbetsmiljö i skolan och vilka faktorer som orsakar stress hos dem. Vidare vill vi ta reda på om det finns skillnader mellan flickor och pojkar, samt skillnader mellan svenska elever som inte har utländsk bakgrund och de elever som har utländskt påbrå.
I vår undersökning använder vi oss av metoden enkät, som består av 22 frågor och en följdfråga, med 118 elever i tre gymnasieskolor. Undersökningen visar att många ungdomar idag upplever arbetssituationen och arbetsmiljön i skolan som stressande. Faktorer som orsakar stress är många, men för höga krav från omgivningen, föräldrar och lärare samt konkurrens om betyg förekommer i stor skala. Det finns många stressignaler hos eleverna. Irritation och aggression, glömska, koncentrationssvårigheter, depression, trötthet, ont i kroppen, huvudet och magen samt sömnproblem är mest förekommande. De vanligaste symptomen hos flickor är irritation och aggression. 94 % av flickorna anser sig ibland eller ofta bli lätt irriterade och arga på sina kompisar eller på sina föräldrar. Medan det mest påfallande symtomet hos pojkar är glömska. 97 % av alla pojkar glömmer ibland eller ofta saker som de måste göra eller att ha med sig. Glömska är det vanligaste symptomet hos svenska elever med eller utan utländsk bakgrund. Mer än 90 % av eleverna anser sig alltså ibland eller ofta glömma saker som de måste göra eller att ta med sig. 88 % av elever oavsett bakgrund känner irritation och aggression.
I våra styrdokument kan vi urskilja tre huvudmål kunskap, omsorg och fostran. Om vi ska kunna utföra vårt uppdrag måste vår kunskap om studenternas upplevelser av sin arbetsmiljö i skolan öka. Vi hoppas att vår studie ska ge oss en så tydlig bild som möjligt just om hur våra studenter upplever sin vardag i synnerhet i skolmiljön.
Det finns ett stort behov av kunskap och förståelse om barns stress i skolan. Det krävs också en större insats och mer resurser för att skapa en tryggare och lugnare miljö för ungdomarna i skolan.
___________________________________________________________________________
Institutionen för samhälls- och beteendevetenskap , 2007. , p. 30