Syftet med följeforskningen var att följa upp hur deltagare från IDEDI-utbildningen, som hölls under hösten 2019 i Eskilstuna kommun i samarbete med Fryshuset, haft möjlighet att praktiskt använda de presenterade verktygen och erhållna kunskaperna från utbildningen för att motverka att unga vänder sig till destruktiva miljöer eller grupper.
Under fyra workshops hösten 2020 samtalades med åtta deltagare från Ung Fritid och mötesplatser och mötesplatser och en deltagare från Tjejjouren Meja (numera Ungdomsjouren) i Eskilstuna kommun. För öppna samtal har en tydlig ambition om ömsesidighet hållits vid liv. Under rådande omständigheter blev det så att ett begränsat antal deltagare kunde vara med i följeforskningsprojektet vilket är en begränsning för studien även om vi inte hade andra valmöjligheter. Men i spridningskonferensen online bjöd vi alla deltagare för IDEDI-utbildningen för ett öppet samtal om våra resultat.
Samtalen under workshops, i mindre grupper inom workshops samt deltagarnas skriftliga eftertankar i samband med varje workshop vittnar om en hel del intressanta reflektioner kring utbildningens relevans och användbarhet. Överlag vittnar deltagarnas reflektioner om att IDEDI utbildningen erfarits som lärorik och användbar. Den har i sin helhet bidragit till ett större tänkande och reflekterande bland deltagarna kring metoder de kan använda sig av i den egna verksamheten.