Denna rapport återger resultaten av en delstudie inom DAO-projektet; ett forskningsprojekt finansierat av Vinnova som syftar till att stärka innovationsförmågan hos företag inom SIP Metalliska Material genom att öka deras möjligheter att dra nytta av digitaliseringens potential.
Studien är genomförd på en svensk enhet i ett globalt företag som fokuserar på högkvalitativa produkter och som delvis har påbörjat digitaliseringsresan. Åtta viktiga aspekter att beakta när man arbetar med införandet av ny teknik i denna organisation har identifierats – fyra av dem är relaterade till organisering/ledning, det vill säga de aspekter som rör hur verksamheten styrs. De andra fyra är relaterade till medarbetarskap, det vill säga de aspekter som har att göra med hur medarbetare relaterar till sitt arbete, sin organisation, sina kollegor och sina chefer.
När det gäller organisering/ledning är delaktighet kanske den viktigaste aspekten att ta hänsyn till och utmaningen blir hur man kan organisera för delaktighet. Att ha med-arbetare som ”jobbar på” (med ett individuellt perspektiv) bäddar för individuellt ansvarstagande som kan vara positivt vid teknikutveckling, men utmaningen är att utveckla kollektivt ansvarstagande, något som är relaterat till produktionsledarens centrala roll och som behöver omarbetas. Slutligen är företagets roll i samhället en viktig aspekt ur ett organiserings-/ledningsperspektiv då företaget är centralt på orten, men detta innebär också ett dilemma.
När det gäller medarbetarskapet, finns det en möjlighet att bygga vidare på den befintlilga, starka yrkesstoltheten, men ett behov att förändra dess innehåll. Relationen till orten innebär lojala medarbetare, men ett förändringsmotstånd kan också anas medan relationen till tekniken innebär bra förutsättningar för att ta till sig ny teknik. Den sista aspekten som identifierats när det gäller medarbetarskapet är att det lärande och den utveckling som sker i vardagen behöver stödjas och organiseras på ett bättre sätt.