Open this publication in new window or tab >>
2015 (Swedish) In: Verksamhetsförlagd utbildning: -att lära i team för att verka i team., 2015Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [sv] Vår presentation har sin utgångspunkt i projektet Entreprenörskap på HVV (E-HVV) vid Mälardalens högskola. Tillväxtverket har initierat att entreprenörskap ska finnas genom hela utbildningssystemet utifrån ”Sense of initiative and entrepreneurship”, en av EU:s åtta kärnkompetenser för livslångt lärande vilket även gäller för högskolor och universitet.Vi har utifrån egen erfarenhet märkt att det finns behov för studenterna i sjuksköterskeprogrammet att utveckla entreprenöriella kompetenser som exempelvis mod, initiativ, självständighet, ansvar inte minst i verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Ett av målen för Sjuksköterskeprogrammets VFU vid Mälardalens högskola är att entreprenöriell utveckling genomförs som en del av högskolemässig VFU. Kliniska adjunkterna vid akademinsamverkar kontinuerligt i detta kvalitetsarbete inom Landstinget Västmanland. Utgångspunkten är Intentionsdokumentet för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning vid Landstinget Västmanland , ett samverkansdokument med kontinuerlig uppföljning i lärosätets forum för samverkan gällande VFU, Branschråd Vård. Med inspiration från E-HVV startades ett nytt projekt i samproduktion med Västmanlands sjukhus vidLandstinget Västmanland, Entreprenöriellt lärande i VFU . Målet var att implementera entreprenöriellt lärande som en del av högskolemässig VFU vid Västmanlands sjukhus.
Projektet pågick från juni 2014 till juni 2015 med seminarier för huvudhandledarna i sex steg. Steg 1 bestod av en kort föreläsning om entreprenörskap samt workshops med olika kreativitetsövningar i syfte att skapa nya idéer för VFU. Huvudhandledarna identifierade behov av entreprenöriella kompetenser hos blivande sjuksköterskor samt studenterna behov gällande entreprenöriellt lärande i VFU. I steg 2 utvärderades landstingets handlingsplan för VFU. Utifrån resultatet identifierade huvudhandledarna sju utvecklingsområden för sitt pedagogiska arbete de kommande två åren.Steg 3. Med hjälp av cafémetodik konkretiserade huvudhandledarna idéer i syfte att utveckla de sju framtagna utvecklingsområdena. I samband med detta föddes idén till en tävling för att utmana huvudhandledarnas nyskapande i arbetsprocessen. Steg 4 handlade om inspiration och handledning för skapa en gemensam plattform för idéerna. Frågor som ”Var står ni nu? Hur långt har ni kommit? Förväntningar och farhågor?” ställdes. Think pair share, idé- och visionskarta användes som metoder utifrån frågan Varför finns vår idé ? I steg 5 arbetade huvudhandledarna på egen hand med sina idéer. Bedömningskriterier för tävlingen togs fram och en jury bildades med representanter från akademin, deltagande vårdverksamhet samt den entreprenör som konsulterats i projektet. Steg 6 var en final där tävlingsbidragen presenterades vid en ”öppen föreläsning” och bedömdes av juryn. Alla som bidragit i tävlingen fick en muntlig motivering samt omdöme av sitt arbete. Första pris gick till Metodrum inom vårdenheten , andra pris Reflektionskortlek och tredje pris Peer-learning i studentsalar . Diplom delades ut till samtliga tävlingsdeltagare. Citat från en lärare i publiken ”Ett fint planerat och arrangerat presentationstillfälle. Enormt engagerade huvudhandledare som var för sig gjorde intressanta och tankeväckande presentationer som visade på nytänkande vad gäller studentens lärande i vårdandet.”
National Category
Medical and Health Sciences Health Sciences
Identifiers urn:nbn:se:mdh:diva-41457 (URN)
Conference Svensk sjuksköterskeförenings årliga VFU-konferens 17-18 november 2015, Göteborg
2018-11-292018-11-292018-12-05 Bibliographically approved